blog posts
Nederlands Wil jij de Nederlandse taal leren of oefenen? Er zijn veel manieren waarop jij je Nederlands kunt Synoniemen Synoniemen, in de Nederlandse taal hebben we er misschien wel honderd van. Synoniemen zijn twee o Engels Wil jij graag de Engelse taal leren? Een goede methode hiervoor is het oefenen met Engelse woordj Taalboeken Taal leer je in eerste instantie door er actief mee te oefenen. Taalboeken kunnen daarbij een hul

Schrijven


Vanaf je zevende levensjaar begin je met het leren van schrijven. Voor sommigen gaat dit proces eenvoudig en vlekkeloos, maar anderen hebben duidelijk meer moeite met het schrijven van de juiste letters in de juiste volgorde. Vaak is binnen korte tijd wel duidelijk of het kind moeite heeft met schrijven. Met speciaal gericht onderwijs kan er direct ingesprongen worden door docenten wanneer een kind moeite heeft met schrijven. Maar kinderen én volwassen die moeite hebben met schrijven, kunnen ook vooruitgang boeken met spelletjes en veel oefeningen.

Kinderen die schrijven, blijven

Wie schrijft die blijft, luidt het bekende gezegde. Kinderen houden vaak een dagboek bij of beginnen op jonge leeftijd met kleine briefjes schrijven. Dit is iets wat je als ouder moet bevorderen. Hoe meer het kind oefent, hoe beter hij of zij voorbereid is de eerste schrijflessen. Ook wanneer deze lessen zijn begonnen, is het belangrijk dat jouw kind ook buiten school blijft oefenen met schrijven. De meeste kinderen spelen liever buiten, maar met de nieuwe spelletjes en apps worden ook schrijfoefeningen leuk. De motoriek van het schrijven is helaas niet met een computer te oefenen, maar de schrijfwijze en spelling van verschillende woorden wel. Via deze spelletjes en apps kun je met je kind blijven oefenen en het is nog leuk ook!

Schrijven oefenen met spelletjes

Vanzelfsprekend zijn zulke spelletjes vooral op kinderen gericht, maar ook volwassenen kunnen er zeker baat bij hebben. Alleen door te oefenen, kun je de schrijfvaardigheid voldoende onder de knie krijgen. Op deze website vind je meer oefeningen en informatie waarmee eenvoudig vooruitgang geboekt wordt.

Artikelen

Synoniemen

Synoniemen, in de Nederlandse taal hebben we er misschien wel honderd van. Synoniemen zijn twee of meer woorden die hetzelfde betekenen zoals: stoel-zetel, auto-wagen, portemonnee – beurs. Maar wat is eigenlijk het nut van twee zo'n zelfde woorden en hoe komen we eraan?

Wat zijn synoniemen?

Synoniemen ontstaa

Lees meer...

Bekende taalfouten

Taalfouten zijn er in héél veel verschillende soorten en maten. Sommige zijn zo veel voorkomend en belangrijk dat ze zelfs een naam hebben gekregen en standaard in de Nederlandse lesboeken behandeld worden. Over welke fouten hebben we het dan? Gaat er bij pleonasme, contaminatie en tautologie nog een lampje rinkelen?

Lees meer...

Spelling

Een vaak niet zo'n populair onderdeel van de Nederlandse taal is de spelling. Er zijn simpelweg te veel regeltjes om door de bomen het bos te kunnen zien. Wanneer komt er een tussen-n, wanneer moet het met -dt, wanneer moet het aan elkaar, wanneer moet het los, wanneer moet het met hoofdletter? Allemaal vragen die regelmatig gesteld worde

Lees meer...

Zinsdelen


Een zin, hoe lang of kort die ook is, bestaat uit verschillende delen. Die delen worden ook wel zinsdelen genoemd. Elk zinsdeel heeft een aparte functie en die functie kun je benoemen, zoals bijvoorbeeld onderwerp of persoonsvorm. Zinnen worden dus ontleed op basis van zinsdelen die elk een eigen functie hebben.

Zinsdelen

Lees meer...

Werkwoorden

Werkwoorden zijn woorden die simpelweg een werking uitdrukken. Dit kan een activiteit zijn als lopen en werken, een gebeuren zoals ontstaan en plaatsvinden of een bepaalde toestand zoals liggen en zitten. De voorbeelden die hiervoor gegeven zijn, zijn voorbeelden van infinitieven, ook wel bekend als hele werkwoorden. De vervoeging van werkwoo

Lees meer...