blog posts
Duits Vanaf de middelbare school (en steeds vaker al vanaf de basisschool) krijgen we Duitse les. Als b Taalspelletjes Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: oefening baart kunst en dat geldt ook zeker voor het lere Taalboeken Taal leer je in eerste instantie door er actief mee te oefenen. Taalboeken kunnen daarbij een hul Engels Wil jij graag de Engelse taal leren? Een goede methode hiervoor is het oefenen met Engelse woordj

Bekende taalfouten

Taalfouten zijn er in héél veel verschillende soorten en maten. Sommige zijn zo veel voorkomend en belangrijk dat ze zelfs een naam hebben gekregen en standaard in de Nederlandse lesboeken behandeld worden. Over welke fouten hebben we het dan? Gaat er bij pleonasme, contaminatie en tautologie nog een lampje rinkelen?

Taalfouten: stijlfouten

Het woord contaminatie betekent letterlijk samentrekking. Het wil zeggen dat er twee begrippen worden verhaspeld. Het bovenstaande lampje rinkelen is daar een voorbeeld van. De uitdrukking is eigenlijk: een belletje rinkelen of een lampje branden. Wanneer je deze twee samenvoegt, ontstaat lampje rinkelen. Dit is dus een combinatie van twee aparte uitdrukkingen. Dit is niet alleen mogelijk met uitdrukking, maar ook met woorden: zoals overnieuw. Oorspronkelijk is het over doen of opnieuw. In overnieuw zijn deze twee woorden samengevoegd, waardoor een contaminatie ontstaat. In het geval van een een pleonasme wordt een eigenschap die het begrip eigenlijk al heeft nog eens expliciet genoemd, zoals de witte sneeuw. Sneeuw is altijd wit, dus noodzakelijkerwijs hoeft wit niet nog eens genoemd worden. Bij een tautologie wordt een begrip twee keer achter elkaar genoemd, zoals vast en zeker of enkel en alleen.

Taalfouten: spellingfouten

Bovenstaande fouten worden ook wel stijlfouten genoemd. Bekende spellingfouten zijn congruentiefouten, verwijzingsfouten en de tangconstructie. Wanneer je een fout maakt bij de congruentie, wil dat zeggen dat het getal van onderwerp en persoonsvorm niet overeenkomt. Bijvoorbeeld: de vrouwen moedigt het team aan. Vrouwen is meervoud, dus de persoonsvorm moet ook in meervoud: moedigen. Bij een verwijzingsfout zit de fout in woorden die verwijzen naar iets eerder in de zin. Je verwijst dan bijvoorbeeld met hij naar een vrouwelijk persoon. Tot slot is de volgende zin een voorbeeld van een tangconstructie: de altijd goed geluimde en immer vrolijke maar wel vaak dronken man liep op straat. Het lidwoord het en het bijbehorende zelfstandig naamwoord man staan dan te ver uit elkaar.

Oefenen om taalfouten te voorkomen

Natuurlijk komen ook veel fouten voor bij interpunctie, werkwoordspelling en andere ingewikkelde zaken. Je kunt alles waarmee je moeite hebt oefenen met onze spelletjes. Op die manier zul je nooit meer een taalfout maken!